Kawa Gwatemala 100 g - arabika z palarni świeżo palona

skład: arabika jednorodna, świeżo palona
data palenia: do trzech tygodni
gramatura: 100 g

12,00 zł

Dodaj do koszyka

Więcej informacji


Kawa Gwatemala
to bardzo aromatyczna i zbalansowana arabika. To kawa o wyrafinowanym i złożonym profilu sensorycznym. Wyróżnia się unikalnymi pikantnymi i korzennymi nutami oraz niewielką kwasowością. Wyróżnia się stosunkowo dużą, jak na arabikę, zawartością kofeiny.

Opakowanie jednostkowe kawy Gwatemala zawiera 100 g kawy ziarnistej (istnieje możliwość zmielenia kawy).

Gwatemala - kawa jednorodna (single origin) prosto z palarni

Kawa Gwatemala to tzw. kawa jednorodna (single origin) czyli taka, która pochodzi ze ściśle określonego obszaru geograficznego, gdzie specyficzne warunki klimatyczne wpłynęły na ostateczny i niepowtarzalny smak ziaren kawy.
Gwatemala to wysokiej jakości arabika, świeżo palona w lokalnej polskiej palarni kawy. Pakowana jest w specjalne torebki w brązowym kolorze ze strunowym zamknięciem. Data palenia kawy nie przekracza trzech tygodni.

Kawa  z Gwatemali – uprawa

Kawa w Gwatemali uprawiana jest przede wszystkim w jej południowej części w regionie Amatitlan i Antiqua. Arabika rośnie zazwyczaj na stokach gór Sierra Madre na znacznych wysokościach około 1500 m n.p.m. Panują tam bardzo dobre warunki do uprawy kawowców. Żyzne wulkaniczne gleby, duża wilgotność oraz bujna dzika roślinność sprawiają, że kawa może dojrzewać tam powoli, w zacienieniu nabierając niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Kawa w Gwatemali pojawiła się już w 1750 roku, kiedy to jezuici posadzili pierwsze kawowce. Rozkwit plantacji nastąpił w XIX wieku za sprawą niemieckich osadników. Dziś to tysiące, zwłaszcza małych plantacji, które zrzeszone są w krajowym związku kawy Anacafe.

Kawa z Gwatemali- nie tylko ziarnista, ale także mielona

Na życzenie Państwa kawę możemy zmielić. Prosimy wówczas o taką informację w komentarzu przy zamówieniu lub na maila sklep@viacaffe.pl  lub telefonicznie pod numerem 609 745 707. Prosimy wówczas o podanie grubości mielenia lub sposobu jakim Państwo parzą kawę.

GRUBOŚĆ MIELENIA                SPOSÓB PARZENIA

Kawa drobno mielona            ekspres ciśnieniowy

Kawa średnio mielona            kawiarka

Kawa grubo mielona               french press, dripper

Kawa bardzo grubo mielona    chemex

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Zobacz też

    • Dripper Hario V60 - 02 biały
      Dostępny

      Dripper Hario V60 - 02 biały

      Typ: plastikowy
      Objętość: 1-4 filiżanki
      Kolor: biały 

      Typ: plastikowyObjętość: 1-4 filiżankiKolor: biały 
      Typ: plastikowyObjętość: 1-4 filiżankiKolor: biały 
    • Filiżanka termiczna z podwójną ścianką Amo Vialli Design 220 ml
      Dostępny

      Filiżanka termiczna z podwójnymi ściankami Amo Vialli Design 220 ml

      Ilość elementów: 1 filiżanka
      Kolor: przeźroczysty, podwójne szkło
      Pojemność filiżanki: 220 ml
      Producent: Vialli Design
      Ilość elementów: 1 filiżankaKolor: przeźroczysty, podwójne szkłoPojemność filiżanki:...
      Ilość elementów: 1 filiżankaKolor: przeźroczysty, podwójne szkłoPojemność filiżanki: 220 mlProducent: Vialli Design
    • Bialetti Macinacaffe ręczny, ceramiczny młynek do kawy czerwony
      Dostępny

      Bialetti Macinacaffe ręczny, ceramiczny młynek do kawy czerwony

      typ: ręczny młynek
      rozdrabnianie: ceramiczne żarna 
      wydajność: 6 filiżanek, ok. 30 gram

      typ: ręczny młynekrozdrabnianie: ceramiczne żarna wydajność: 6 filiżanek, ok. 30 gram
      typ: ręczny młynekrozdrabnianie: ceramiczne żarna wydajność: 6 filiżanek, ok. 30 gram

Komentarze