French press do kawy mały Randwyck Havana 350 ml

Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne 
Objętość: 350 ml
Producent: Randwyck / La Cafetiere

85,00 zł

Dodaj do koszyka

Więcej informacji

Randwyck Havana to mały french press, który sprawia, że każdego dnia możemy delektować się aksamitną, pyszną kawą. Dzięki tłokowi z gęstym metalowym sitkiem można łatwo zebrać wszystkie zaparzone drobinki kawy mielonej na jego dnie. Dlatego też french press Randwyck Havana będzie idealnym wyborem dla osób, które lubią smak tradycyjnie parzonej kawy, ale cenią także klarowność czarnego naparu. Dodatkowo kawa parzona tylko przez 4 minuty będzie zdrowa, niezbyt kwaśna i bez nadmiaru kofeiny.

Randwyck Havana to mały french press do kawy, który wyróżnia się ciekawym wzornictwem. Obudowa to praktyczne, ale i eleganckie połączenie stali nierdzewnej i wytrzymałego tworzywa sztucznego. Główna część dzbanka wykonana została ze szkła borokrzemowego.
 
Objętość maksymalna to 350 ml  3 małe filiżanki kawy.
 
Holenderska firma Randwyck to firma z bardzo bogatym, bo czterdziestoletnim doświadczeniem w produkcji wysokiej jakości zaparzaczy do kawy i herbaty. Od 2010 roku połączyła się z brytyjską firmą La Cafetiere również słynącej z produkcji akcesoriów do parzenia kawy.


Zasady parzenie kawy w zaparzaczu typu french press.

Mały french press do kawy ma kształt prostego dzbanka z tłokiem, na końcu którego znajduje się metalowe sitko. Po zaparzeniu naparu dociśnięty tłok zatrzymuje fusy na dnie dzbanka pozostawiając klarowną kawę czy herbatę w jej górnej części.

Kawa powinna być grubo zmielona (powinny być dobrze widoczne drobinki kawy).

Przyjmuje się, że na każde 100 ml wody powinno się użyć 6 gram kawy (duża łyżka).

Woda powinna być wysokiej jakości i mieć temperaturę około 95 o(czekamy pół minuty od zagotowania wody).

Kawę zalewamy wodą do połowy wysokości zaparzacza. Świeża kawa zacznie buzować uwalniając dwutlenek węgla. Odczekujemy minutę, aż się uspokoi. Następnie mieszamy kawę i wlewamy pozostałą ilość wody. Zaparzacz do kawy przykrywamy wieczkiem i odczekujemy jeszcze 3 minuty aż kawa naciągnie.

Po zaparzeniu kawy należy powoli docisnąć tłok do dna szklanego cylindra. Zaparzacz do kawy z gorącą kawą należy dość mocno trzymać, ponieważ zbyt drobno zmielona kawa może stawiać duży opór.

Przefiltrowany napar aromatycznej kawy rozlewamy do filiżanek.

30 Inne produkty w tej samej kategorii:

Zobacz też

    • Hario Mini Mill Slim
      Dostępny

      Młynek żarnowy do kawy Hario Mini Mill Slim

      typ: ręczny młynek
      rozdrabnianie: stożkowe, ceramiczne żarna 
      wydajność: 24 gramy kawy 

      typ: ręczny młynekrozdrabnianie: stożkowe, ceramiczne żarna wydajność: 24 gramy kawy 
      typ: ręczny młynekrozdrabnianie: stożkowe, ceramiczne żarna wydajność: 24 gramy kawy 

Komentarze