Zaparzacz do kawy / herbaty La Cafetiere Classic 0,6 litra

Materiał: stal nierdzewna, szkło 
Objętość: 0,6 litra

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie

99,00 zł

Dodaj do koszyka


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Więcej informacji

La Cafetiere Classic to bardzo stylowy i elegancki zaparzacz angielskiej firmy nawiązujący do najbardziej klasycznego kształtu french pressu. Uniwersalna stal harmonijnie współgra z czarną rączką a na szklanym dzbanku jest niewielki markowy napis.
 
Główna część zaparzacza wykonana jest z żaroodpornego szkła borokrzemowego natomiast obudowa oraz tłok z gęstym sitem to wysokiej jakości stal nierdzewna. Solidna budowa sprawia, że po zaparzeniu kawy łatwo można wyklarować napar naciskając powoli tłok, który zbiera sitkiem drobinki zmielonej kawy na dno dzbanka.
 
La Cafetiera Classic to nie tylko ważny element wyposażenia kuchni, ale również może być jego ozdobą. Prosta, subtelna stylizacja powoduje, że zaparzacz pasuje do bardzo nowoczesnych wnętrz, ale i  tych w stylu retro.
 
Zaparzacz La Cafetiere Classic ma objętość 4 filiżanek kawy co odpowiada objętości 0,6 litra.

Zasady parzenie kawy w zaparzaczu typu french press.

Zaparzacz do kawy / herbaty ma kształt prostego dzbanka z tłokiem, na końcu którego znajduje się metalowe sitko. Po zaparzeniu naparu dociśnięty tłok zatrzymuje fusy na dnie dzbanka pozostawiając klarowną kawę czy herbatę w jej górnej części.

Kawa powinna być grubo zmielona (powinny być dobrze widoczne drobinki kawy).

Przyjmuje się, że na każde 100 ml wody powinno się użyć 6 gram kawy (duża łyżka).

Woda powinna być wysokiej jakości i mieć temperaturę około 95 °C (czekamy pół minuty od zagotowania wody).

Kawę zalewamy wodą do połowy wysokości zaparzacza. Świeża kawa zacznie buzować uwalniając dwutlenek węgla. Odczekujemy minutę, aż się uspokoi. Następnie mieszamy kawę i wlewamy pozostałą ilość wody. Zaparzacz do kawy przykrywamy wieczkiem i odczekujemy jeszcze 3 minuty aż kawa naciągnie.

Po zaparzeniu kawy należy powoli docisnąć tłok do dna szklanego cylindra. Zaparzacz do kawy z gorącą kawą należy dość mocno trzymać, ponieważ zbyt drobno zmielona kawa może stawiać duży opór.

Przefiltrowany napar aromatycznej kawy rozlewamy do filiżanek.

 
La Cafetiere to brytyjska firma, która jak sama przyznaje, że w stylizacji swoich produktów stara się nawiązywać do klasycznej elegancji francuskiego stylu. Sam french press został wynaleziony właśnie we Francji pod koniec XIX wieku. I choć jego konstrukcja i jakość wykonania ewoluują, to prosty sposób parzenia a przede wszystkim smak parzonej kawy powoduje, że zaparzacz cały czas zyskuje na popularności. Doświadczenie, które zdobyła La Cafetiere przez ponad czterdzieści lat swej działalności można podziwiać w wielu różnych akcesoriach do kawy.

13 Inne produkty w tej samej kategorii:

Zobacz też

    • Kawa mielona Pellini Top 250 g
      Dostępny

      Kawa mielona Pellini Top 250 g

      Skład: 100 % arabika
      Stopień palenia: średni (medium)
      Zawartość kofeiny: niska
      Data przydatności: 11.2019

      Skład: 100 % arabikaStopień palenia: średni (medium)Zawartość kofeiny: niskaData...
      Skład: 100 % arabikaStopień palenia: średni (medium)Zawartość kofeiny: niskaData przydatności: 11.2019
    • Filiżanki z podwójną ścianką do late Judge Thermo
      Dostępny

      Filiżanki z podwójną ścianką do latte Judge Thermo - 2 sztuki

      Ilość elementów: 2 filiżanki
      Kolor:przeźroczysty, podwójne szkło
      Pojemność filiżanki: 275 ml
      Ilość elementów: 2 filiżankiKolor:przeźroczysty, podwójne szkłoPojemność filiżanki: 275 ml
      Ilość elementów: 2 filiżankiKolor:przeźroczysty, podwójne szkłoPojemność filiżanki: 275 ml

Komentarze