DZIEŃ DOBRY - WAŻNA INFORMACJA !

JEDZIEMY DO WŁOCH PO KAWOWE INSPIRACJE I PO CHWILĘ ODPOCZYNKU. 

ZAMÓWIENIA MOŻNA CAŁY CZAS SKŁADAĆ, ALE WSZYSTKIE PACZKI WYŚLEMY ZARAZ PO POWROCIE tj. PO 28 LIPCA 2017 

DO ZOBACZENIA I USŁYSZENIA PO POWROCIE!

POZDRAWIAMY.

EKIPA SKLEPU VIACAFFE.PL

Kawopedia - czytamy z filiżanka kawy w dłoni :-)

Jaki młynek do kawy wybrać ?

Jaki młynek do kawy wybrać ?

Jaki młynek do kawy wybrać?  W naszym artykule dowiesz się jak wybrać dobry młynek do kawy. Przetestowaliśmy kilka z nich, zarówno żarnowe jak i stalowe, a dokładając do naszego doświadczenia jeszcze szczyptę teorii postanowiliśmy się nieco powymądrzać w tym temacie:-) Zapraszamy do lektury, ale również do dzielenia się własnymi spostrzeżeniami na temat mielenia kawy, młynków i ich funkcjonalności. Z radością poczytamy Wasze uwagi. 
Czytaj dalej
Kawa z mlekiem - rodzaje

Kawa z mlekiem - rodzaje

Kawa z mlekiem Dla jednych kawa z mlekiem to jedyna postać kawy jaka im odpowiada, dla innych to prawdziwa profanacja tak szlachetnego napoju jakim jest espresso. Cóż o gustach, również tych smakowych się nie dyskutuje, to indywidualna sprawa każdej osoby, zapraszamy jednak do lektury o włoskich kawach z mlekiem. Wszystkie powstaję na bazie mocnego i aromatycznego espresso, bez tego się nie obejdzie, ale więcej sekretów poznacie w naszym tekście.
Czytaj dalej

Espresso - esencja kawy we włoskim stylu

Czyli słów kilka o sekretach włoskiego espresso....
Czytaj dalej

Grubość mielenia kawy

Kawa ziarnista uwalnia wszystkie swoje substancje smakowe i olejki aromatyczne tylko wtedy, gdy jej grubość mielenia będzie odpowiednia do sposobu jej parzenia.
Czytaj dalej

Palenie kawy

Palenie kawy czyli to w jakich warunkach i czasie się ono odbywa a także proces chłodzenia uprażonych już ziaren kawy ma ogromne znaczenie dla smaku i aromatu kawy. Świeżo palona kawa ma charakterystyczną kwasowość, goryczkę, body czy aromat, które uwydatniają się lub są tracone w procesie palenia kawy. Dlatego też wybierając świeżo paloną kawę powinniśmy zwracać uwagę na stopień palenia kawy.
Czytaj dalej

Kawa arabica i robusta

Arabika i robusta to dwa gatunki kawy które są uprawiane i które reafiaja do naszych filiżanek. Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć na ten temat - zapraszamy!
Czytaj dalej

Od owocu do ziaren zielonej kawy.

Pierwsze kwiaty na kawowcach pojawiają się najwcześniej po 4 latach ich wegetacji. Kwiaty są białe i drobne. Po zapyleniu zawiązuje się owoc, który dojrzewa przez kilka miesięcy. W przypadku gatunku arabika jest to 6-8 miesięcy a owoce robusty dojrzewają przez 9-11miesięcy. Owoce kształtem i kolorem przypominają owoc wiśni. Początkowo mają barwę zieloną, która w dojrzałych owocach kawy przybiera intensywnie czerwony kolor. Owoce kawy zawierają po dwa nasiona. Są to, otoczone pergaminową osłonką, ziarna zielonej kawy.
Czytaj dalej