DZIEŃ DOBRY - WAŻNA INFORMACJA !

JEDZIEMY DO WŁOCH PO KAWOWE INSPIRACJE I PO CHWILĘ ODPOCZYNKU. 

ZAMÓWIENIA MOŻNA CAŁY CZAS SKŁADAĆ, ALE WSZYSTKIE PACZKI WYŚLEMY ZARAZ PO POWROCIE tj. PO 28 LIPCA 2017 

DO ZOBACZENIA I USŁYSZENIA PO POWROCIE!

POZDRAWIAMY.

EKIPA SKLEPU VIACAFFE.PL

Kawiarka do kawy, włoska, ale czy ze stali nierdzewnej czy z aluminium?

Kawiarka do kawy to typowo włoski produkt. Tam powstała i tam zyskała niebywałą popularność, stając się obowiązkowym wyposażeniem praktycznie każdej włoskiej kuchni. Wynalazcą, a w zasadzie konstruktorem pierwszej kawiarki do kawy był Luigi di Ponti, który w roku 1933 zbudował prototyp urządzenia do parzenia kawy. Wszystko działo się w Północnych Włoszech, a kawiarka trafiła wkrótce do sprzedaży dzięki włoskiemu przedsiębiorcy o nazwisku Alfonso Bialetti. Była to kawiarka aluminiowa o charakterystycznym, nieco kanciastym kształcie, która co ciekawe, prawie w niezmiennej postaci produkowana jest do dziś – stanowiąc sztandarowy model firmy Bialetti, a mianowicie kawiarkę Moka Express. Skąd w ogóle pomysł na takie urządzenie? Otóż była to odpowiedź na olbrzymie i drogie ekspresy do kawy, które były wówczas dostępne tylko w restauracjach. Mała kawiarka do kawy była znacznie tańsza i przede wszystkim wygodniejsza w użyciu – dzięki temu każdy mógł się już cieszyć smakiem włoskiego espresso nie tylko w barze, ale także we własnym domu. A dlaczego z aluminium? Trzeba pamiętać, że lata 30-te XX wieku to okres wielkiego kryzysu, a aluminium było wówczas stosunkowo tanim surowcem i prawdopodobnie to sprawiło ze pierwsza kawiarka do kawy powstała właśnie ze stopu aluminium. Prawdziwą popularność kawiarek do kawy można odnotować od lat 50-tych XX wieku, gdy firmę przejął Renato Bialetti, syn Alfonso. Ruszył on z wielką machiną promocyjną i marketingową dzięki czemu sprzedaż kawiarek ruszyła pełna parą. Dziś po ponad 80 latach od zaprojektowania pierwszej kawiarki jest ona symbolem włoskiego stylu przygotowania i picia kawy, a także rozpoznawalnym symbolem popkultury. Klasyczna, kanciasta kawiarka pojawia się często w reklamach, filmach czy teledyskach, a jej popularność jest wciąż niezmienna. Nasz sklep z kawą praktycznie od początku swej działalności oferuje kawiarki do kawy, obecnie dwóch włoskich producentów – firm Bialetti oraz G.A.T. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem, a poniżej znajdziecie także kilka pomocnych wskazówek – jak wybrać kawiarkę dla siebie, jaka kawę stosować a także kilka innych ciekawostek na ten temat. 

Kawiarka jaką wybrać?

Cóż, tu trzeba się przede wszystkim zastanowić nad dwoma nieco powiązanymi kwestiami, a mianowicie ile osób będzie korzystało z kawiarki oraz czy planujemy pić kawę czarną czy też z dodatkiem mleka? Włoskie kawiarki do kawy pozwalają przygotować jednocześnie wielokrotność jednej filiżanki espresso, określonej przez Włochów jako ok. 50 ml naparu. Wielkość każdej kawiarki jest zatem wyrażoną ilością filiżanek, o wspomnianej pojemności, jakie jednorazowo można przygotować za pomocą kawiarki. Jako że filiżanka to po włosku „tazza”, przy nazwie kawiarki pojawia się skrót „tz” oraz cyfra informująca o tym ile takich filiżanek otrzymamy. Przykładowo kawiarka stalowa Bialetti Musa 4 tz, to naczynie do przygotowania czterech filiżanek kawy, czyli ok. 200 ml naparu. I tu zależy, jakiej ilości kawy potrzebujemy. Bo dla niektórych taka ilość wystarczy np. dla czterech osób, które oczekują dla siebie małej filiżanki kawy, dla innych będzie to ilość optymalna dla dwóch osób, bo tak lubią, a dla jeszcze innych, najbardziej zapalonych miłośników kawy te 200 ml będzie do wypicia jednorazowo dla jednej osoby. Kwestia gustu i oczekiwań. Jeżeli ktoś zawsze pije kawę z mlekiem (latte, cappuccino) to dla niego raczej wystarczy mniejsza kawiarka (2 tz lub 4 tz), bo i tak kawę pije z dodatkiem spienionego mleka. I na koniec jeszcze taka uwaga, z własnego doświadczenia. Zawsze trzeba się liczyć, że wpadną do nas goście i będziemy chcieli ich wszystkich poczęstować kawą. I tu może się okazać, że jednak większa kawiarka jest bardziej praktyczna bo pozwala od razu naszykować kawę dla wszystkich, bez konieczności kilkukrotnego jej nastawiania i czekania aż się przygotuje. Co ciekawe, do takiej większej kawiarki (np. nominalnie 3 tz lub 6 tz), można za przysłowiowe grosze dokupić sprytny reduktor, który pozwala nam w razie potrzeby przygotować także mniejszą o połowę porcję kawy. I tak w kawiarce do kawy na 6 tz., zamiast 300 ml, po użyciu reduktora przygotujemy także 150 ml wyśmienitego espresso. 

Kawiarka jaka kawa?

No właśnie, oto jest pytanie! Ale niestety odpowiedź nigdy nie będzie jednoznaczna, bo każdy z nas ma indywidualne preferencje, poczucie smaku i oczekiwania. Różni ludzie inaczej też odbierają tą sama kawę, przygotowana w ten sam sposób, tu nie ma idealnego środka. Możemy jednak pokusić się o podanie kilku zasada jaka powinna być kawa do kawiarki. No to zaczynamy…
Najważniejsza zasada dotyczy grubości mielenia kawy. Nawet najlepsza, najdroższa kawiarka nie zaparzy pysznego espresso, jeśli na sitko nasypiemy byle jakiej kawy. Ta przeznaczona do kawiarki powinna mieć średni stopień zmielenia. Kawa zbyt grubo zmielona nie zaparzy się całkowicie i będzie zbyt słaba, natomiast kawa zbyt drobno zmielona będzie zbyt gorzka i cierpka, a drobinki kawy mogą przedostać się do naparu i zatykać pory sitka. Jak zatem rozpoznać kawę do kawiarki? Decydując się na kawę ziarnistą, mieloną bezpośrednio przed umieszczeniem w kawiarce – trzeba ustawić odpowiednio żarna młynka do kawy. W przypadku kawy mielonej trzeba bazować na zaleceniach danego producenta – który na opakowaniu kawy do kawiarki umieszcza stosowne piktogramy lub zapisy „moka” lub „macinatura per moka”. No i na koniec, zapraszamy do próbowania różnych kaw, mieszanek arabiki i robusty, produkowanych przez różne palarnie. W ten sposób możemy dopasować dla siebie kawę która będzie nam optymalnie pasować pod względem smaku i stanie się naszą nieodłączną towarzyszką każdego ranka. Kawiarki mają różną objętość, ale wielkość sitka, do którego sypiemy kawę jest kompatybilna z ilością wody przeznaczonej do jej parzenia. Dlatego też nie powinno się sypać mniej kawy lub używać mniejszej ilości wody, ponieważ kawa może być wówczas mniej smaczna. 

Kawiarki na indukcję.

Kawiarka na indukcję – to także częste pytanie z którym się do nas zwracają miłośnicy włoskiej kawy. W nowoczesnych kuchniach są bowiem coraz częściej stosowane kuchnie indukcyjne, bardziej bezpieczne i praktyczne w użytkowaniu. Jak pokazują statystyki stopniowo wypierają one m.in. kuchnie gazowe. Powstał zatem problem, jak na takiej kuchni zaparzyć kawę w kawiarce? Kawiarka na indukcjęNiestety kawiarka aluminiowa nie może być zastosowana, bo kuchnia nie rozpozna tego urządzenia. Można się ratować i do kawiarki z luminium dokupić specjalną podkładkę, która pozwala używać urządzenia nieprzystosowane do indukcji, a więc nie tylko kawiarki ale również garnki czy czajniki. Bardzo praktyczne rozwiązanie – w przypadku wymiany kuchni, na przykład po remencie, nie musimy się wówczas rozstawać z naszą ulubioną kawiarką z aluminium. Jednak dla kogoś kto dopiero zaczyna korzystać z kuchni indukcyjnej i niema jeszcze kawiarki, rozwiązaniem będzie zakup nowej kawiarki ze stali nierdzewnej. Kawiarka stalowa jest bardziej masywna i będzie działać na kuchni indukcyjnej, ale tu jeszcze uwaga! Najmniejsze kawiarki stalowe tzn. takie na 2 lub 4 filiżanki, czasami nie nadają się na indukcję, dlatego zawsze trzeba to sprawdzić w opisie producenta. Istotna jest tu zarówno masa samej kawiarki i średnica jej denka, jak i specyficzne parametry kuchni indukcyjnej, które też zależnie od producenta mogą się między sona różnić. Poza rodzajem materiału z którego jest wykonana, kawiarka na indukcję nie różni się w żaden sposób od swych odpowiedników w tradycyjnych zastosowaniach. Nasi klienci najczęściej kupują kawiarki na indukcję model Bialetti Venus (dostępne w rozmiarach 4 tz, 6tz oraz 10 tz), ewentualnie kawiarki stalowe GAT KONICA (dostępne w rozmiarach 2 tz, 4 tz, 6tz oraz 10 tz)

Kawiarka ze stali nierdzewnej czy aluminium? 

To często zadawane pytanie, dlatego pora aby to jednoznacznie wyjaśnić. Pierwsza kwestia – jeżeli chcemy aby kawiarka działał na kuchni indukcyjnej – musimy zdecydować się na kawiarkę stalową. Tylko kawiarka ze stali nierdzewnej  będzie ”rozpoznawana” przez kuchnię indukcyjną, a z drugiej strony może być także użyta na kuchni gazowej lub płycie ceramicznej. Jest zatem bardziej uniwersalna. Kawiarka ze stali nierdzewnej jest również łatwiejsza w eksploatacji, przede wszystkim chodzi o to mycie i czyszczenie. Nawet jeżeli po wielokrotnym użyciu wewnątrz naczynia pojawi się kawowy nalot, łatwo go usunąć – wystarczy przetrzeć wilgotną gąbką lub ściereczką. W przypadku kawiarki aluminiowej nalot jest trudniejszy w usunięciu, a czasami, jeżeli to zaniedbamy, pozostanie na stałe. Jeżeli jednak będziemy płukać kawiarkę po każdym użyciu i od razu wycierać suchą szmatką nie będzie to szczególnie dokuczliwe, ani nie będzie miało wpływu na smak zaparzanej kawy. Kawiarka z aluminium ma też przewagę nad tą stalową ze względu na klasyczny design. Charakterystyczny, kanciasty kształt na stałe już wpisał się popkulturę, kawiarka aluminiowa będzie się prezentowała doskonale zarówno w tradycyjnych jak i nowoczesnych kuchniach. Kawiarka ze stali nierdzewnej, bardziej obła i błyszcząca to raczej propozycja do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz, no ale kwestię wyboru ze względu na walory estetyczne pozostawiamy każdemu indywidualnie. Aha, porównując kawiarki ze stali nierdzewnej z kawiarkami z aluminium, należy wspomnieć że te wykonane z aluminium są nieco tańsze niż kawiarki stalowe. 

Jak parzyć kawę w kawiarce? 

Chciałoby się powiedzieć – nic prostszego! No i tak możemy powiedzieć. Każda kawiarka to zaledwie 4 elementy i nie da się jej niewłaściwie użyć, nawet jak ktoś się będzie bardzo starał. Pierwsze co trzeba zrobić – to oczywiście zaopatrzyć się w dobrą kawę, przeznaczoną do parzenia w kawiarce, czyli średnio zmieloną. Wypadałoby też, aby to była włoska kawa – w końcu będziemy ja parzyć w typowo włoski sposób! Większość opakowań zawierających kawę mieloną przygotowaną do kawiarki, zawiera odpowiednie piktogramy na opakowaniu, kawę ziarnista trzeba zmielić odpowiednio ustawiając grubość mielenia. Zbyt drobno zmielona kawa (np. taka jak do ekspresu) będzie utrudniać właściwe zaparzenie kawy, bo drobinki będą zbyt gęsto wypełniać sitko. Poza tym mogą spowodować, że do naparu mogą się przedostać najdrobniejsze cząstki kawy. Gdy już mamy naszykowaną kawę, kawiarkę rozkręcamy. Do dolnego zbiorniczka nalewamy zimnej wody, tak aby poziom lustra wody był poniżej zaworka bezpieczeństwa umieszczonego na bocznej części zbiorniczka. W kawiarce umieszczamy sitko i nasypujemy kawę. Kawy nie ugniatamy! Następnie skręcamy kawiarkę, ustawiamy ją na źródle ciepła i cierpliwie czekamy. Ale czekamy niezadługo, wkrótce woda w dolnym zbiorniczku zacznie się gotować, wzrośnie jej ciśnienie i będzie się poprzez sitko z wsypana kawą przedostawać do górnego zbiorniczka. Zajmie to dosłownie kilka minut. Po ustaniu bulgotania, kawiarkę natychmiast zdejmujemy i od razu możemy nalać do filiżanek. I to wszystko! Gotowe. Pozostaje tylko cieszyć się smakiem prawdziwej włoskiej kawy, zaparzonej w typowy dla Włoch sposób.