DZIEŃ DOBRY - WAŻNA INFORMACJA !

JEDZIEMY DO WŁOCH PO KAWOWE INSPIRACJE I PO CHWILĘ ODPOCZYNKU. 

ZAMÓWIENIA MOŻNA CAŁY CZAS SKŁADAĆ, ALE WSZYSTKIE PACZKI WYŚLEMY ZARAZ PO POWROCIE tj. PO 28 LIPCA 2017 

DO ZOBACZENIA I USŁYSZENIA PO POWROCIE!

POZDRAWIAMY.

EKIPA SKLEPU VIACAFFE.PL

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego.

Nie ma żadnych produktów
Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego.

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego powinna posiadać pewne charakterystycznych cechy, które sprawiają, że zaparzone espresso jest bogate smakowo, esencjonalne i bardzo aromatyczne. W przypadku parzenia espresso ważne jest również to, by na jego powierzchni wytworzyła się aksamitna, gęsta, orzechowa pianka (creme), która zatrzymuje i pogłębia wyrazistość espresso.

Indywidualny smak espresso czyli to czy dominują w nim na przykład słodkie, czekoladowe czy korzenne nuty, jego moc czy gęstość zależą od mieszanki arabiki i robusty. Palarnie tworzą niepowtarzalne blendy precyzyjnie komponując ze sobą różne odmiany kaw, biorąc dodatkowo pod uwagę między innymi miejsce ich uprawy czy specyficzny mikroklimat. Ogólnie rzecz ujmując, arabika nadaje espresso bogactwo smaku, orzeźwiającą kwasowość a robusta moc kofeiny, charakterystyczną goryczkę i gęstość oraz przyczyni się do powstawania obfitej creme.

Kawa mielona do ekspresu, zwłaszcza we Włoszech jest mocno palona, z charakterystyczną goryczką i posmakiem karmelu. Jeśli ktoś preferuje kawę bardziej orzeźwiającą i kwasowatą to powinien sięgnąć po kawy o średnim stopniu prażenia i z przewagą arabiki.

Jednym z najważniejszych parametrów kawy używanej do parzenia w ekspresach jest jej grubość mielenia. Aby espresso było idealne kawa powinna być drobno zmielona, ponieważ woda przechodząca przez drobinki kawy pod ciśnieniem 9 - 10 barów w zaledwie 20 – 30 sekund uwalnia z kawy wszystkie jej cenne olejki aromatyczne i nuty smakowe.

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego zazwyczaj już w samej nazwie kawy ma słowo „espresso”. Na opakowaniu też można znaleźć piktogramy nawiązujące do ekspresu czy po prosu informacje o najlepszym sposobie parzenia kawy, w tym przypadku oczywiście o ekspresie ciśnieniowym.

Kawa mielona do ekspresu ciśnieniowego w sklepie internetowym VIACAFFE.pl ( są to tylko wybrane produkty a szczegółowe opisy znajdują się na stronach produktowych poszczególnych kaw http://viacaffe.pl/5-kawa-mielona) 

 

NAZWA

CHARAKTERYSTYKA

 kawa mielona do ekspresu Lavazza Espresso oro

Lavazza Espresso Qualita Oro

250 g

Kawa o subtelnym zapachu kwiatów jaśminu, owocowych nutach z akcentami słodyczy. Delikatna i aromatyczna. 100% arabiki o średnim stopniu palenia. Kawa o niskiej zawartości kofeiny.

 kawa mielona do ekspresu Lavazza Espresso e Gusto

Lavazza Espresso Crema e Gusto

250 g

Mieszanka 30% brazylijskiej arabiki i 70% robusty z Afryki Wschodniej i Azji Południowo-Wschodniej charakteryzująca się przyjemnym posmakiem gorzkiej czekolady. Palenie ciemne, wysoka zawartość kofeiny. Idealna również do przygotowywania różnego rodzaju kaw z mlekiem.

 kawa mielona do ekspresu Lavazza Famiglia Espresso

Lavazza Espresso Famiglia

2x250 g

Mieszanka wysokiej jakości brazylijskiej arabiki i robusty z Azji Południowo-Wschodniej o zrównawożonym smaku o przewadze słodkich nut czekolady mlecznej i suszonych owoców. Średni stopień palenia, średnia zawartość kofeiny.

 kawa mielona do ekspresu Segafredo Espresso Casa

Segafredo Espresso Casa

250 g

Mieszanka w równych proporcjach arabiki i robusty. Średni stopień prażenia i średnia zawartość kofeiny. Kawa idealna do parzenia espresso jak i do przygotowywania kaw mlecznych. Kawa o bardzo zrównoważonym smaku, esencjonalna.

 kawa mielona do ekspresu Bristot espresso

Bristot Espresso

250 g

Mieszanka 50% arabiki i 50% robusty o wysokim stopniu palenia. To dość mocna kawa o intensywnym smaku i pełnym smaku.

 kawa mielona do ekspresu Bristost 100% arabica

Bristot Espresso 100% Arabica

250g

100 % arabiki pochodzącej z Brazylii i Ameryki Środkowej. Ziarna kawy Bristot pozyskiwane są z owoców metodą mokrą co sprawia, że kawa jest mniej kwasowata i bardziej delikatna w smaku. Zawiera mało kofeiny.