Zaparzacz do kawy, herbaty - alternatywna metoda parzenia.

Nie ma żadnych produktów
Zaparzacz do kawy, herbaty - alternatywna metoda parzenia.

Zaparzacz do kawy i herbaty - typu french press.

Zaparzacz do kawy, herbaty to bardzo funkcjonalne i proste w użytkowaniu urządzenie, dzięki któremu możemy cieszyć się naparem kawy lub herbaty bez unoszących się fusów. Dodatkowo przerywamy parzenie w odpowiednim momencie, tak by napar miał określone walory smakowe czy zdrowotne. Parzenie kawy powyżej 4 minut powoduje, że jest ona mniej zdrowa a dodatkowo im dłuższy jest czas parzenia tym więcej kofeiny się wydziela. Zaparzacz do kawy jest jedną z tzw. alternatywnych metod parzenia kawy, który pozwala łatwo, szybko i zdrowo zaparzyć pyszną kawę.

Zaparzacz do kawy

Zaparzacz do kawy - łyk historii.

Zaparzacz do kawy nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Został on opatentowany przez włoskiego projektanta Attilio Calimani już w 1929 roku. Następnie został udoskonalony we Francji przez Faliero Bondanini w 1958 roku skąd rozpoczęła się jego ekspansja do innych krajów. Został on doceniony w wielu krajach Europy czy Stanach Zjednoczonych, ale można się spotkać z bardzo różnymi jego nazwami. Najbardziej rozpowszechniony jest pod nazwą french press, ale można również spotkać określenie francuska praska, zaparzacz tłokowy.


Zaparzacz do kawy składa się z cylindra, obudowy z rączką i przykrywki z tłokiem. Oczywiście zasadniczym elementem jest tłok, na końcu którego znajduje się sitko, ponieważ opuszczając go na dno dzbanka mechanicznie odseparowujemy fusy od aromatycznego naparu. Zaparzacze włoskiej firmy Bialetti zbudowane są z żaroodpornego szkła i wysokiej jakości szlachetnej stali inox 18/10. Sitko, bardzo precyzyjnie zaprojektowane i wykonane, również zrobione jest ze stali . Można je myć w zmywarkach, co przy tak często używanym urządzeniu, ma duże znaczenie. Zaparzacze Bialetti mają różną objętość. Mały zaparzacz ma 350 ml a duży nawet 1,5 litra. To bardzo eleganckie i funkcjonalne zaparzacze typu french press wpisujące się w wysoką jakość włoskiego wzornictwa, jego dbałość o każdy najmniejszy szczegół.

Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym typu french press?

Ogólne zasady:

  • - całkowity czas parzenia nie powinien przekraczać 4 minuty,
  • - kawa powinna być grubo zmielona, ponieważ dość długi czas parzenia pozwala powoli uwolnić się wszystkim olejkom aromatycznym kawy a dodatkowo kawa nie będzie zatykać porów sitka,
    - woda dobrej jakości powinna być świeżo zagotowana i mieć temperaturę około 95 st. C czyli odczekujemy około 30 sekund od jej zagotowania,
    - niewielką ilością gorącej wody dobrze jest podgrzać zaparzacz a następnie wylać tę wodę,
    - standardowe proporcje kawy do ilości wody: każde 6 gram kawy (duża łyżka) zalewamy 100 ml wody,
    - wsypaną kawę powinno zalać się połową przewidzianej objętości wody, ponieważ świeża kawa w pierwszym etapie parzenia intensywnie wydziela dwutlenek węgla co objawia się jej buzowaniem,
    - odczekujemy około minuty a po tym czasie mieszamy kawę,
    - dolewamy pozostałą ilość wody i parzymy ją przez pozostałe 3 minuty,
    - powoli i jednostajnym ruchem opuszczamy tłok na dno naczynia, by oddzielić fusy od klarownej kawy.
    - kawę należy przelać do filiżanek.

Zaparzacz do kawy nie przerywa procesu parzenia kawy dlatego też nie powinno się jej pozostawiać na dłużej w dzbanku. Kawa wówczas może zrobić się niesmaczna i uwolni się zbyt duża ilość kofeiny.

Zaparzacz do kawy, herbaty idealnie nadaje się również do parzenia wszelkiego rodzaju liściastych naparów ziołowych czy herbat owocowych.