DZIEŃ DOBRY - WAŻNA INFORMACJA !

JEDZIEMY DO WŁOCH PO KAWOWE INSPIRACJE I PO CHWILĘ ODPOCZYNKU. 

ZAMÓWIENIA MOŻNA CAŁY CZAS SKŁADAĆ, ALE WSZYSTKIE PACZKI WYŚLEMY ZARAZ PO POWROCIE tj. PO 28 LIPCA 2017 

DO ZOBACZENIA I USŁYSZENIA PO POWROCIE!

POZDRAWIAMY.

EKIPA SKLEPU VIACAFFE.PL

Od owocu do ziaren zielonej kawy.

Nie ma żadnych produktów
Od owocu do ziaren zielonej kawy.

Pierwsze kwiaty na kawowcach pojawiają się najwcześniej po 4 latach ich wegetacji. Kwiaty są białe i drobne. Po zapyleniu zawiązuje się owoc, który dojrzewa przez kilka miesięcy. W przypadku gatunku arabika jest to 6-8 miesięcy a owoce robusty dojrzewają przez 9-11miesięcy. Owoce kształtem i kolorem przypominają owoc wiśni. Początkowo mają barwę zieloną, która w dojrzałych owocach kawy przybiera intensywnie czerwony kolor. Owoce kawy zawierają po dwa nasiona. Są to, otoczone pergaminową osłonką, ziarna zielonej kawy.

W pełni wykształcone owoce zbierane są dwoma metodami: ręczną lub mechaniczną. Metoda ręczna jest droższa, ale równocześnie zbierane są tylko najbardziej wartościowe owoce. Tą metodą zbierane są szlachetne kawy wysokogatunkowe. Szybszą i tańszą metodą zbierania owoców kawowca jest ich mechaniczne strząsanie.

Kolejnym etapem obróbki kawy jest pozyskanie jej nasion. Kawa zielona od miąższu i łusek jest oddzielana dwoma metodami: suchą i mokrą. Metoda sucha polega na rozłożeniu na matach owoców kawy i suszeniu ich na słońcu przez okres trzech tygodni. Następnie w łuszczarkach oddzielane są zanieczyszczenia od ziaren kawy.

W metodzie mokrej owoce, po wstępnym usunięciu miąższu, poddawane są fermentacji w wodzie. Proces ten trwa 24 do 48 godzin. Później następuje proces kilkakrotnego mycia kawy ziarnistej strumieniem wody. Kolejnym etapem jest suszenie kawy i ostateczne oddzielenie łusek i zanieczyszczeń. Metoda mokra jest metodą droższą i bardziej czasochłonna, jednak daje kawę lepszej jakości. Taką kawą jest między innymi Lavazza Qualita Oro.

W metodzie pośredniej kawa jest suszona, ale po wcześniejszym mechanicznym oddzieleniu jej od miąższu.

Po obróbce kawa jest segregowana i sortowana a następnie pakowana w worki jutowe. I tak przygotowana czeka w magazynach na transport do palarni.

Warto jeszcze podkreślić, że kawa poddana obróbce suchej (natural coffee) jest mocniejsza i zawiera dużo kofeiny, kawa uzyskana metodą mokrą (washed coffee) jest delikatniejsza i o mniejszej zawartości kofeiny. Metoda pośrednia pozwala uzyskać kawę o zrównoważonej mocy i kwasowości.

Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.