Kawiarka

Nie ma żadnych produktów

Jaka kawiarka włoska Kawiarka jest włoskim urządzeniem, dzięki któremu bardzo łatwo i szybko można zaparzyć esencjonalne, aromatyczne espresso. Ma kształt dzbanuszka, a włoski design, dbałość o najmniejszy szczegół i wysoka jakość produktu powoduje, że każdy model jest niepowtarzalny.

Kawiarka aluminiowa ma zazwyczaj ośmioboczny, klasyczny kształt i można jej używać na kuchni gazowej, elektrycznej i ceramicznej. Świetnie sprawdzi się w tradycyjnych wnętrzach, gdzie każdy przedmiot ma swoją historię i miejsce. Kawiarka stalowa może mieć również delikatne, proste wzornictwo ale i nowoczesne, bardzo odważne. Kawiarka stalowa umożliwia zaparzenie espresso również na kuchniach indukcyjnych (objętość takiej kawiarki powinna być powyżej 100 ml,
 wyjątkiem jest na przykład kawiarka stalowa G.A.T. Konica na dwie filiżanki).

Kawiarka może mieć różną objętość wyrażoną liczbą filiżanek, które jednorazowo możemy zaparzyć. I tak kawiarka włoska może być na 1, 2, 3, czy nawet 9, 10 albo 18 filiżanek. Jedna filiżanka to objętość ok 50 ml naparu

kawiarka typu mokaKawiarka włoska zbudowana jest z trzech części. Na dole znajduje się zbiornik na wodę, nad nim sitko, do którego wsypujemy kawę a na górze jest główny zbiornik, w którym zbiera się ekstrakt kawy. Powstaje on, gdy pod wpływem ciśnienia pary wodnej, gorąca woda przechodzi przez sitko z kawą a następnie tak powstały ekstrakt wyrzucany jest do górnego zbiorniczka. Ciśnienie, które powstaje w kafetierce to 1,5 bara (dla porównania w ekspresach ciśnieniowych to 9-10) a cały proces parzenia trwa ok 3 min.

Obsługując kawiarkę należy pamiętać o kilku podstawowych rzeczach. Wodę wlewamy tylko do wysokości zaworka. Jest też szkoła, która mówi, że wlewając do kawiarki gorącą a nie zimną wodę szybciej uzyskamy ekstrakt, ale przede wszystkim nie nagrzejemy mocno całej kawiarki. Trzeba też bardzo uważać by nie było zbyt dużego gazu pod moką, ponieważ rączka dość szybko się nagrzewa.

Teraz kawa – nie ugniatamy jej na sitku i usuwamy drobinki z brzegów kawiarki. Ważne również, by kawa nie była zbyt drobno zmielona, ponieważ zatka pory sitka kawiarki a napar będzie przeekstachowany. Taka kawa będzie wówczas gorzka i cierpka. Znowu zbyt grubo zmielona kawa nie zaparzy się do końca i będzie słaba i niesmaczna. Sklep z kawą Via Caffe oferuje kawy, które są specjalnie przeznaczone do kawiarki. U dobrych producentów kawy na opakowaniu jest informacja o sposobie parzenia kawy, zazwyczaj w formie rysunku, w tym przypadku moki. Stopień mielenia takiej kawy jest średni a mieszanki tak dobrane by w warunkach parzenia moki uzyskać pełny bukiet smakowy kawy. To sama kwintesencja włoskiego espresso. Kawa jest aromatyczna o bogatym body i smaku.

Na koniec trzeba dobrze skręcić wszystkie części kawiarki zwracając uwagę na szczelne założenie uszczelek. Uszczelki wystarczają na ok rok ciągłego używania. Można je jednak dokupić oddzielnie. Ustawiamy mokę na źródle ciepła, woda głośno bulgocze a gdy przelewający napar zaczyna mieć jaśniejszą barwę wyłączamy gaz. Trzeba kontrolować proces parzenia. Nie jest to uciążliwe, ponieważ w tym czasie zdążymy zaledwie przygotować małe filiżaneczki. Nalewamy cudowny napar i już możemy delektować się „małą czarną”.

Pierwszą mokę wyprodukował Alfonso Bialetti w 1933 roku w swojej fabryce pod Mediolanem. Było to urządzenie wykonane ze stopu aluminium, o chcarakterystycznym kanciastym kształcie. Co ciekawe, sztandarowy model kawiarki włoskiej firmy BIALETTI, czyli Moka Express jest produkowany właśnie na bazie tej pierwszej, wyprodukowanej prawie sto lat temu kawiarki! Tak, tak, w prostocie siła :-) I mimo, że ten mały ekspresik jest już dość wiekowy to jego popularność jest nadal ogromna. Prawie każdy sklep z kawą posiada w swej ofercie różnego typu kawiarki. Kawiarka włoska podąża z duchem czasu, więc każdy może znaleźć kafeterię, która będzie w jego guście a do niego odpowiednie filiżaneczki czy kubeczki. Kawiarka włoska to również świetny pomysł na prezent dla każdego. Któż z nas nie lubi aromatycznej, esencjonalnej kawy.
Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.

W sklepie VIA CAFFE znajdą Państwo oryginalne kawiarki włoskich firm: Bialetti i G.A.T. Są to kawiarki aluminiowe, stalowe oraz elektryczne. Zapraszamy:-)

KLIKNIJ I SPRAWDŻ NASZĄ OFERTĘ - KAWIARKI ALUMINIOWE, KAWIARKI STALOWE LUB KAWIARKI ELEKTRYCZNE


         kawiarka bialetti      kawiarka na indukcję      kawiarki elektryczne do pracy