Espresso

Nie ma żadnych produktów
Espresso

Espresso to sposób przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 – 92°C) wody pod ciśnieniem 9 – 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju. Czas parzenia to tylko 20-30 sekund.

Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 roku Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres. Sama nazwa espresso nie pochodzi jednak ani od urządzenia do parzenia kawy ani od szybkości uzyskiwania ekstraktu, ale od włoskiego przymiotnika espressivo – wyrazisty, wyraźny. Jest to najbardziej aromatyczna i esencjonalna kawa. W ojczyźnie espresso już samo słowo caffe jest równoznaczne z espresso. Dlatego też zamawiając we Włoszech caffe zawsze otrzymamy espresso.

Espresso najczęściej robi się z mieszanki kawy arabiki z robustą. Arabika nadaje kawie delikatność a robusta jej gęstość i piankę. Każda licząca się na rynku firma komponuje własne mieszanki przeznaczone do parzenia espresso. Jeśli, więc chcemy by nasze domowe espresso było idealne zwracajmy uwagę na informacje na opakowaniu, które mówią o najlepszej metodzie parzenia kawy. Kupując kawę mieloną zwróćmy chociaż uwagę czy jest ona bardzo drobno zmielona, bo inaczej nie będzie się nadawać do tego typu ekspresu. Każdy sklep z kawą powinien posiadać informację czy dana kawa ziarnista czy kawa mielona przeznaczona jest do parzenia w ekspresie ciśnieniowym.

Prawidłowo zaparzone espresso powinno być przykryte aksamitną pianką (z włoskiego creme) koloru orzechowego. Powinna być ona gęsta i nawet po zamieszaniu, chociaż w części się odbudować. Właśnie creme espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu a dodatkowo pianka ogranicza stygnięcie kawy.

Wbrew pozorom espresso zawiera mniej kofeiny niż kawa z ekspresu przelewowego. A to dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji. Filiżanka espresso zawiera ok. 40 - 80 miligramów kofeiny. Przeciętny Włoch wypija 3 takie filiżanki dziennie. Według danych Coffee Science Information Centre umiarkowane picie kawy (maksymalnie 300 miligramów kofeiny dziennie) nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale nawet pomaga w utrzymaniu w dobrej kondycji krążenia i szarych komórek

Tradycyjnie espresso podawane jest w filiżaneczce (często podgrzanej), którą napełnia się do ¾ wysokości filiżanki. Niektórzy Włosi wolą kawę w mini szklaneczce, czyli caffè al vetro (z włoskiego „kawa w szkle”). Podobno lepiej smakuje i wolniej stygnie.

Do espresso podaje się niekiedy wodę źródlaną (nie mineralną), niegazowaną o temperaturze pokojowej. Wodę pije się przed pierwszym łykiem kawy dla oczyszczenia smaku, a potem między kolejnymi łykami. Takie postępowanie zapewnia delektowanie się głębszym smakiem kawy.

W samej Italii możemy się spotkać z różnymi odmianami espresso.

Dopio to podwójnym espresso.

Lungo (przedłużone) - używa się podwójnej ilości wody.

Ristretto (skrócone) to espresso o połowę mniejsze (15 ml), przyrządzone z tej samej ilości kawy. Bardziej intensywne w smaku. Warto je posłodzić.

Coretto to espresso plus 10-20 g alkoholu - we Włoszech zazwyczaj jest to grappa. Alkohol można mieszać z kawą albo wlewać do ciepłej filiżanki z resztkami pianki po kawie, lekko zamieszać i wypić jednym łykiem.

Espresso jest także bazą dla wielu odmian kaw z dodatkiem mleka oraz deserów.

Espresso to niemal dobro narodowe Włochów. Od 1998 roku działa l’Istituto Nazionale Espresso Italiano (w skrócie INEI czyli Narodowy Instytut Włoskiego Espresso), który precyzyjnie określa wzorcowe włoskie espresso. INEI certyfikuje ekspresy, młynki, mieszanki kaw i baristów.

Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.