Kawa arabica i robusta.

Nie ma żadnych produktów
Kawa arabica i robusta.

Kawa z markowych palarni ma niepowtarzalny, wyjątkowy smak i aromat, ponieważ palarnie komponują własne mieszanki kaw uwydatniając ich pewne charakterystyczne nuty smakowe. Mogą one w swoim składzie zawierać 100% gatunku arabika lub 100 % robusty. Kawa mieszana ma różny procentowy skład zarówno gatunku arabika jak i robusta rosnących w różnych regionach świata. Bez względu na to czy jest to kawa ziarnista czy kawa mielona nasz sklep z kawą posiada zarówno jednorodną kawę jak i mieszanki o bardzo zróżnicowanych walorach smakowych.

Kawowce należą do rodziny marzanowatych, zwane są też kawowym drzewem lub kawowym krzewem. Na świecie występuje około 500 gatunków kawowców. Jednak tylko dwa z nich są wykorzystywane na skalę przemysłową. Jest to Coffea arabica zwana arabiką i Coffea canephora czyli robusta.

Warunki klimatyczne w dużym stopniu decydują o bogactwie smaku i aromatu ziaren kawy arabica i robusty. Kawowce rosnące na terenach nizinnych dojrzewają szybko nie mając czasu na wytworzenie wszystkich związków organoleptycznych, które oddziaływają na nasze zmysły. Na plantacjach kawowych wyżynnych, gdzie klimat jest chłodniejszy i mniej wilgotny, owoce kawy dojrzewają powoli a kawa ziarnista staje się aromatyczna i i posiada pełen bukiet smakowy. Korzystny wpływ na wysoką jakość kawy ziarnistej arabica i robusta ma również zacienienie i bliskość oceanu.

Arabika czyli kawa „arabska” nazwę zawdzięcza temu, że do XII wieku to właśnie arabowie wiedli prym w uprawie tego gatunku kawy. Kawa arabica uważana jest za bardziej szlachetny gatunek niż robusta. Najbardziej znane podgatunki to Coffea arabica typica, Coffea arabica marogogipe, Coffea arabica bourbon.

Kawa arabica jest bardzo wymagająca, jeśli chodzi o warunki klimatyczne. Potrzebuje stabilnego klimatu na wysokości od 600 do 2000m n.p.m. Arabica jest również mniej odporna na choroby i wymaga bardzo starannej pielęgnacji. Kawa arabica uprawiana jest między innymi w Etiopii, Kenii, Ugandzie, Boliwii, Brazylii, Kolumbii, Peru, Gwatemali, Kostaryce czy Meksyku. Stanowi ona 70% światowej produkcji kawy.

Ziarna gatunku arabica są większe od ziaren robusty. Mają podłużny kształt a bruzda w środku jest lekko zakrzywiona. Kawa arabica charakteryzuje łagodny, harmonijny i zrównoważony smak. Kawa arabica ma dość intensywny i bardzo przyjemny zapach. Aromat arabica określany jest jako kwiatowy, czekoladowy, korzenny, owocowy, orzechowy. Ziarna gatunku arabica mają dużą kwasowość, dzięki czemu napar kawy jest orzeźwiający i świeży. Arabica to kawa o niskiej zawartości kofeiny. Ziarna arabiki zawierają tylko od 0,7% do 1,6% kofeiny. Kawa uprawiana na wyższych wysokościach zaliczana jest do najlepszych ziaren.

Kawa z gatunku robusta zazwyczaj jest uprawiana na terenach niżej położonych i jest łatwiejsza w uprawie. Kawowiec ten jest również odporniejszy na choroby w porównaniu z kawą arabica. Kraje, w których uprawiana jest kawa robusta to: Ghana, Gwinea, Wybrzeże Kości Słoniowej, Sierra Leone, Brazylia, Ekwador, Indie, Wietnam. A najbardziej znane podgatunki robusty to Coffea canephora nana, Coffea canephora kouilou i Coffea canephora niaouli.

Kawa robusta cechuje się lekko drewnianym, ziemistym, gorzkim, cierpkim bądź słomianym smakiem. Jednak nadaje ona kawie gęstą, oleistą konsystencje a espresso z dodatkiem robusty ma obfitszą i trwalszą creme. Kawa robusta zazwyczaj występuje w mieszankach kaw, choć istnieją subtelne robusty wysokiej jakości, które można pić w czystej postaci.

Kształt ziarna robusty jest zazwyczaj okrągły a bruzda biegnąca wzdłuż ziarna jest praktyczne prosta. Kawa robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż arabika (od 1,7% do 4%).

Kawa arabika jest subtelna w smaku i o bogatych walorach smakowych, ale jest też "słabszą" kawą i bardziej kwasowatą. Kawa robusta nadaje kawie większą goryczkę i ziemistość, ale równocześnie powodyje, że kawa jest esencjonalna, mocna a espresso z dodatkiem robusty ma gęstą, orzechwą piankę, która długo utrzymuje się na powierzchni. Kawa z dodatkiem robusty spowoduje również, że smak kawy będzie dobrze wyczuwalny w mlecznych kawach.
To ogólne spostrzeżenia a wybór należy teraz do Państawa:-)


Opracowano na podstawie informacji prasowych i reklamowych.

W naszym sklepie, zarówno przy kawie ziarnistej jak i kawie mielonej  znajdą Państwo informacje o składzie procentowym arabiki i robusty.